V okviru zaključne ekskurzije smo četrtošolci med drugim obiskali tudi grad in splošno knjižnico v Ravnah na Koroškem. Kot knjižničarka (poklicna deformacija 😉 wink) sem bila nad videnim tako navdušena, da sem sestavila kratek filmček. Če vas bo prepričal in če vas pot zanese kdaj na Koroško, si grad lahko tudi ogledate.

Zgodovina gradu sega v 16. stoletje, ko so ga zgradili Hebenstreiti na planoti Ravne in mu dali svoje ime (Streiteben). Od sredine 17. stol. so si ga lastili Sichteni, od začetka 18. stoletja pa so bili njegovi lastniki Gačniki (Schlangenbergi). Leta 1809 so grad prevzeli grofje Thurni, ki so ga leta 1863 prezidali in mu dali sedanjo, neobaročno podobo ter zasadili grajski park.

Danes je v prostorih gradu Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, splošna knjižnica, namenjena najširšemu krogu uporabnikov in osrednja območna knjižnica za Koroško. Njihova zbirka šteje več kot 260.000,00 enot knjižničnega gradiva.

Po dogovoru organizirajo strokovno vodenje po knjižnici, ogled notranjosti in zunanjosti knjižnice ter brezplačen ogled njihovih posebnih zbirk (Artoteka, Kotnikova soba, Prežihova soba, Suhodolčanova soba, Raritete, Faksimilirane in bibliofilske izdaje…)

Okoli gradu se razprostira mestni park, primeren za sprehod in počitek pod krošnjami starih dreves ter sprehod v Mestnem parku.

GRAD in KNJIŽNICA dr. FRANCA SUŠNIKA

Dostopnost