18. februarja 2020 je minilo 70 let od smrti našega pomembnega slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Na šoli smo obletnico proslavili s kulturnim dnem, dne 7. februarja 2020. V kulturnem dnevu smo združili nekaj pomembnih obeležij, in sicer svetovni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar), svetovni dan glasnega branja (5. februar) ter Prešernov dan, slovenski kulturni praznik (8. februar).

Smo ena izmed sedmih slovenskih osnovnih šol, ki nosijo ime po Prežihovem Vorancu. S kulturnim dnem smo želeli učencem približati Voranca kot človeka in ne le kot pisatelja. Učenci so s pomočjo ppt predstavitve prepoznali nekaj fotografij, povezanih s pisateljem in okolico naše šole.

Spomenik Prežihovega Voranca pred našo šolo na Gosposvetski cesti 10. Spomenik je delo mariborske kiparke Vlaste Zorko.

             

Naša šola                                                       Spominska plošča na zidu stare nemške vile, kjer je pisatelj preživel zadnje mesece življenja                                                                              na Gosposvetski cesti v Mariboru

           

Prežihova ulica v Mariboru                            Doprsni kip v avli naše šole

Nato so izvedeli nekaj podatkov o njegovem življenju. Rodil se je leta 1893 na Koroškem, umrl 1950 v Mariboru, star šele 56 let. Spoznali so njegovo otroštvo, trdo kmečko življenje, selitve, da ni maral šole, čeprav mu je šlo učenje zelo dobro, izvedeli, da si je želel na gimnazijo, pa mu oče ni dovolil in se je namesto njega lahko šolal brat, Izvedeli so, da je hotel pobegniti v Ameriko, pa mu ni uspelo, da se je boril v 1. svetovni vojni in dezertiral ter konćal v zaporu, kako se je priključil komunistom in ilegalno deloval v tujini, izvedeli, kako so ga ob koncu 2. svetovne, februarja 1945, Nemci deportirali v taborišče, kjer so ga dodelili mrtvaški komandi. Preživel je Mauthausen in se vrnil domov. Drugačen.

Vsem ljubiteljem zgodovine priporočamo knjigo mariborskega pisatelja Toneta Partljiča z naslovom Ljudje iz Maribora. V knjigi je poglavje Pisatelj in gad, ki pripoveduje o zadnjih mesecih življenja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Partljičevo delo je mojstrovina, prelepa v svoji pretresljivosti in bolečini.

Po uvodni seznanitvi s pisateljevim življenjem so učenci brali in poslušali njegove črtice iz zbirke Solzice. Nato so se pogovarjali o temi črtic. Teme so seveda različne, obravnavajo revščino, težko življenje, socialne krivice, vrstniško nasilje, premagovanje strahu, prijateljstvo itd., vse pa vsebujejo pogum, kar smo povezali s projektom Pogum, pri katerem sodeluje naša šola. Učenci so poustvarjali prebrano in slišano na več načinov; pisali so pesmi in zgodbe, risali v različnih tehnikah, ilustrirali prizore, izdelali kamišibaj, ustvarjali portrete iz gline, risali stare predmete z ogljem, naredili šmarnice iz das mase, sestavili svojega kopitljačka, izdelali plakate itd.

                     

 

         

      

Del scene za proslavo, ki je potekala med kulturnim dnem. Proslavili smo Prešerna in nekaj sodobnih slovenskih pesnikov, v zaključku so učenci zaigrali dramatizirano besedilo Solzice.

      

       

Plakati

 

Starejših učencev se je še posebej dotaknila Prežihova črtica Bolečina. Opisuje malega Voranca, ki je dnevno premagoval dolgo pot v šolo in dogodivščine na poti. Nekega dne je s hriba opazil, da gori vsa vas. Gorele so hiše, gostilna, cerkev, vse je gorelo, le šola je ostala nedotaknjena. In mali Voranc je začutil bridko bolečino …

     

Voranc pod drevesom v Bolečini

   

Gori, gori, le šola noče zgoreti.

 

Četrtošolci so iz gline ustvarili Franceta Prešerna in Prežihovega Voranca

     

Šmarnice ali solzice iz krep papirja. Česar ne moreš kupiti, pač izdelaš 🙂 Potrebovali smo jih za sceno predstave.

       Mali Voranc in njegova mati. Odlično sta ju odigrala Jaka Tratnjek in Žana Simonič Ronutti. Očeta je zaigral Jakob Porš, ki se nam je izmuznil iz kadra 🙂

Plesalca Maša Muhič in Mihael Šuta sta na proslavi častno zastopala plesno umetnost. Bila sta nepozabna!

 

          

Učenci 1. a so upodobili stare predmete.

      

Učenci 5. razreda so iz das mase oblikovali solzice oz. šmarnice. Izdelke učencev si lahko ogledate v vitrini v avli šole.

Razstavo Prežihovih del in izdelkov otrok je pripravila Mateja Rutnik, prva dama šolske knjižnice.

 

       

4. razred se je ukvarjal s kamišibajem. Objavljamo nekaj risb, ki so nastale pri delu v skupinah.

          

 

          

Vorančeva bajta, risba je še v delu, ustvarja jo učenec Bogdan iz 8. razreda.

Besedilo in fotografije Jadranka Zaletelj

Dostopnost