Zavod RAZVOJ Maribor – Zvitorepčevo lutkovno paragledališče in Radio Maribor – RTVSlo,, v prostorih kulturne skupnosti GT22, pripravljata niz šestih okroglih miz –  enournih radijskih delavnic na temo “Razmislek (mladih) o vključevanju invalidov, hendikepiranih v krog našega vsakdanjega življenja”, s spremljevalnim kulturnim programom.

Prva tak dogodek bo v sredo 15. 1. 2020, ko si bodo učenci osnovne šole Prežihovega Voranca iz Maribora, na Intimnem odru, ob 10.00 uri,   ogledali lutkovno predstavo KOZLOVSKA SODBA.

 

 

 

Radijska delavnica, v predprostoru knjižnice, bo ob 11.00 uri. Osrednji gost je profesor dr. Dr. Evgen Bavčar, slepi  fotograf, filozof, konceptualni umetnik. Sodelujejo še učenci OŠ Prežihovega Voranca iz Maribora, ravnateljica Barbara Pernarčič, svetovalna delavka Božena Krivec, učiteljica Polona Gostenčnik in zaposleni invalidi – igralci in lutkovni animatorji Zvitorepčevega lutkovnega paragledališča.

Dr. Evgen Bavčar je otroštvo preživljal v Lokavcu pri Ajdovščini. Ko je pri enajstih letih v nesreči oslepel, je šolanje nadaljeval v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani; po šolanju na gimnaziji v Novi Gorici se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter 1972 diplomiral iz zgodovine in filozofije. Po šestmesečnem poučevanju na gimnaziji v Novi Gorici (1972) je s štipendijo francoske vlade  nadaljeval študij filozofije in estetike na Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Magistriral je 1973 (Umetnost in družba v sodobni francoski estetiki), doktoriral 1976 (Estetika Blocha in Adorna).

Od 1976 je bil znanstveni sodelavec na Centre National de la Recherche Scientifique v Parizu. Od 1982 ima francosko državljanstvo. 1988 je bil uradni fotograf pariškega Meseca fotografije (Mois de la Photo) in imel prvo samostojno razstavo. Odtlej je redno razstavljal (mdr. Tokio, Carigrad, Berlin, Praga, Montreal, Ljubljana, Ajdovščina), vodil seminarje in delavnice o fotografiji ter predaval na mednarodnih srečanjih. Po upokojitvi 2012 živi med Lokavcem in Parizom.

 

Po zaključku radijske delavnice, bo v Avli GT22 še ogled razstave knjige “Slovenjgradčani”, avtorice Katje Goljat.

Dostopnost