Končno! Težko smo dočakali drugi petek v maju, ko smo se odpravili na ekskurzijo v avstrijski kraj Bergl. Tam na griču kraljuje Čokoladnica Zotter, ki sta jo pred 30 leti ustanovila Joseph oz. Sepp Zotter in njegova soproga Ulrike. Po prihodu smo se namestili v udobni kinodvorani in si v dvajsetih minutah ogledali film, kako je čokoladnica nastala, kako vlagajo zaslužek v nadaljnji razvoj tehnologije in novih okusov, kako sami zagotavljajo energijo, skrbijo za dobre odnose zaposlenih, dobro plačilo, pravično trgovino itd.

V Zotter smo se peljali kar s tremi avtobusi, in sicer učenci od 4. do 9. razreda, ki se v šoli učijo nemško ter spremljevalci.

         

Prvi naskok je uspel. Izpod stropa visijo živobarvni plodovi, iz katerih pridobivajo kakavova zrna. V naravi rastejo v Srednji Ameriki in Indiji v kakavovih gozdovih.

          

Oblegana čokoladna fontana vsebuje 100-odstotni tekoči kakav 🙂

Povsod v čokoladnici smo naleteli na duhovite kipce, slike, napise in izredno ustvarjalno rabo različnih predmetov, od straniščne školjke do letalskega krila.

           

Dobro uro smo se prebijali skozi čokoladnico in okušali raznovrstne čokolade. Ob tem smo lahko opazovali, kako čokolada sploh nastane.

         

Uganite, katero čutilo izmed naštetih smo tokrat najbolj uporabljali: a) sluh, b) vid, c) vonj, č) okus, d) tip 🙂

          

Pot, po kateri smo okušali čokolado, se imenuje Genussweg. Hitro zgrabi slovar ali spletni PONS in preveri, kaj to pomeni.

      

Veliki in majhni, vsem je čokolada “lecker lecker lecker” 🙂

          

          

Naučili smo se, kako se pravilno uživa čokolada. Čokolada se topi na temperaturi 37 do 38 stopinj, kar je temperatura v naših ustih.

          

Razmišljanje in globoka koncentracija – kot v šoli 🙂 🙂 🙂

              

Nasvet za vrtičkarje: Polži ne marajo kakavovih lupin, ki so hkrati gnojilo in zastirka.

           

Vitrine z zabavno vsebino.

 

         

         

 

          

Matematiki se zbirajo – dež bo!                                          Ali bodo ti ptički poleteli?

Vrteči se boben ni ovira za spretne okuševalce.

Pridružite se nam še pri 2. delu članka.

Jadranka Zaletelj

Dostopnost