16. oktober je organizacija združenih narodov poimenovala Svetovni dan hrane. Na ta dan so leta 1945 ustanovili organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Svetovni dan hrane obeležujemo od leta 1979, torej je letos že 44. obletnica.
Letos poteka Svetovni dan hrane pod geslom: »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost. Nihče ne sme biti pozabljen.« Vse bolj si prizadevamo izkoreniniti lakoto na našem planetu. Dejstvo je, da pridelamo dovolj hrane, da bi nahranili vse ljudi na svetu. Kljub temu pa 10 % ljudi še vedno trpi lakoto, kar pomeni okoli 800 milijonov ljudi, kar je izjemno veliko. Z boljšo razporeditvijo hrane bi lahko dosegli ustrezno prehranjenost vseh ljudi. Hrana je za ljudi tretja najnujnejša stvar v življenju, ki je potrebna za zagotavljanje blaginje. Prvi dve sta zrak in voda, ki sta v nekaterih delih sveta že zelo onesnažena.
V nekaterih delih sveta je hrane preveč, tam pa ljudje trpijo zaradi bolezni preobilja, kot so debelost in srčno-žilne bolezni.
Posameznik lahko vpliva na razporeditev hrane po svetu tako, da uživa več lokalno pridelane in ekološko pridelane hrane. Ta hrana ima tudi bistveno manjši vpliv na okolje. Hrano, ki jo pripeljejo iz daljnih krajev, bi lahko preusmerili v kraje, kjer primanjkuje hrane, in tako nasitili tiste, ki je nimajo dovolj.
Če bomo zavrgli manj hrane, bomo lahko viške razdelili tistim, ki hrane nimajo.
Glede samooskrbe je Slovenija že v alarmantnem položaju, vendar v Evropi nasploh še vedno pridelamo dovolj hrane. Samooskrba je bila na področju prehrane v Sloveniji nekoč na visoki ravni, danes pa se soočamo s stanjem, ki ni zadovoljivo. Najvišja samooskrba je na področju pridelave mleka in mlečnih izdelkov, jajc ter mesa, najnižja pa pri sadju in zelenjavi, kjer je samooskrba pod 50 %.
Analize kažejo, da je samooskrba pri določenih pridelkih, na primer pri svinjini, prav tako pod 50 %, medtem ko je količina perutninskega in govejega mesa zadostna. Vsekakor bi morali v Sloveniji povečati samooskrbo, podpreti lokalne kmete in njihovo pridelavo.
Na naši šoli podpiramo lokalno pridelane hrane. Jabolka na šoli je izključno lokalnega izvora (okolica Maribora), naročamo tudi lokalno pridelani kruh, mleko in mlečnih izdelkov , testenin ter drugа živilа. Na šoli uživamo tudi ekološko pridelane hrane.
Želimo, da bi bili v Sloveniji bolj samooskrbni, da bi zavrgli manj hrane in bi na ta način zagotovili več hrane za tiste, ki je sedaj nimajo dovolj.
Pripravila: Petya Prodanova, org. šolske prehrane