V Celju so potekali 32. Roševi dnevi, kjer vsako leto sodelujejo tudi učenci naše šole. Literarno glasilo Samorastniki pošljemo v oceno in na razstavo (knjižnica Celje), prav tako pa sodelujemo na literarnem natečaju učencev 8. in 9. razredov. Izberejo jih 20, med temi pa še 5 finalistov. Tako je Ajda Varl iz 9. b razreda bila izbrana med pet najboljših. Dobila je priznanje, knjižno nagrado, ob tem pa se je tudi udeležila literarne delavnice Na literarno popotovanje s popotnico Almo Karlin z mladinskim pisateljem Žigom X. Gombačem. Mentorji smo bili deležni delavnice Svobodni, da ustvarjamo s pisateljico Neli K. Filipić. Ogledali smo si rojstno hišo Frana Roša, bili prisotni ob odprtju razstave vseh glasil, na koncu pa so na osrednji prireditvi v Glasbeni šoli Celje predstavili dela mladih avtorjev in jim svečano podelili priznanja in nagrade.

                    

Finalisti s pisateljem Žigom X. Gombačem                             Mentorji in učenci

   Podelitev nagrad v Glasbeni šoli Celje, kjer je igralec interpretiral njihova dela.

21. 3. 2019, na svetovni dan poezije, pa so bili finalisti povabljeni v Ljubljano, in sicer so svoja dela brali v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Prireditve se je Ajda udeležila s starši in sestro Elo.

            

ROŠEVI DNEVI ZA MLADE LITERATE IN Dnevi mladih pisav v Celju in Ljubljani so potekali v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Želimo si še več takšnih literarnih natečajev, delavnic in prireditev, saj je to edinstvena priložnost za mlade ustvarjalce, da stopijo na svojo ustvarjalno pot opogumljeni in samozavestni, z vedenjem, da jih podpiramo in da jih svet potrebuje.

Mentorica Mojca Andrej

 

 

 

Dostopnost