Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna, saj se ne bo izvedel v šoli kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti.

 

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

 

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem ste lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih. Več informacij in zanimivih idej kako obeležiti dan slovenske hrane najdete na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbira lokalne hrane iz bližine

Letos imate še večjo vlogo starši in učitelji, da pomagate pri predstavitvi pomena kmeta kot pridelovalca hrane in varuha okolja ter pomena za prehransko varnost, pa tudi rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

 

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Dostopnost